Święta wielkanocne w tym roku będą wyjątkowo kosztowne. Przed świętami sklepy zawsze nieco podnoszą ceny produktów, które najczęściej są kupowane na świąteczny stół. Jednak ceny świątecznych produktów są o wiele droższe także z powodu szalejącej od wielu miesięcy inflacji. Jak więc zaoszczędzić? Katarzyna Bosacka zdradziła swój sposób na zaoszczędzenie na jajkach.
Ceny jajek poszły w górę
Przed świętami wielkanocnymi ich ceny mogą wzrosnąć jeszcze bardziej, ponieważ większość z nas potrzebuje ich wiele, aby móc ugotować typowo świąteczne potrawy.
Jajka musimy włożyć do koszyka wielkanocnego, wykorzystać je do przygotowania pisanek, użyć do sałatki jarzynowej, żurku i podać osobno z ulubionym nadzieniem.
Warto więc poznać sposób, dzięki któremu uda nam się nieco zaoszczędzić na jajkach.
Katarzyna Bosacka zdradza sposób na zaoszczędzenie na jajkach
Katarzyna Bosacka, która od lat zajmuje się zarówno zdrowym żywieniem, jak i racjonalnymi zakupami, zdradziła swój sposób na zaoszczędzenie na jajkach.
"Jeśli piekę pasztet albo serniki czy mazurki, wtedy używam jajek ściółkowych, które są nieco tańsze" — mówi. "Natomiast, kiedy gotuję jajka dla mojej rodziny, tak na stół na twardo, wtedy używam jajek z wolnego wybiegu" — radzi Bosacka.
Jajka z wolnego wybiegu mają nieco lepszy smak, jednak są droższe. Zdaniem Bosackiej warto więc spożywać je wtedy, kiedy jemy je saute.
Jak nie marnować jajek? Wystarczy je zamrozić
Warto też pamiętać, że jajka można zamrozić.
Jeśli do jakiegoś przepisu potrzebujesz jedynie białek lub jedynie żółtek, drugą część można zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie.
- Białka wystarczy przelać do woreczka strunowego lub rozdzielić do foremek na kostki lodu.
- Żółtka natomiast przed zamrożeniem należy utrzeć z odrobiną soli lub cukru (ok. 1 łyżeczka soli lub cukru na 4 żółtka). Dopiero wtedy można je przelać do mniejszych foremek i zamrozić.
- Całe jaja również z powodzeniem można zamrozić. Ważne jednak, aby wcześniej usunąć z nich skorupkę. Należy więc rozbić jaja i umieścić je w stabilnym pojemniku. Jeśli nie chcesz zamrażać zbyt dużej porcji, warto sporą ilość jaj rozdzielić do kilku pojemników.