Przepis
Skład (na około 12 sztuk)
4 białka
220 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
300ml śmietany kremówki 30 lub 36%
3 łyżki cukru pudru
opakowanie borówek (około 250g)
Zaczynamy.
Białka ubijamy na pianę, a gdy będzie już sztywna stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukier cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Gdy cukier się wyczerpie ubijamy jeszcze chwilę (piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę.
Masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem (gniazdka powinny mieć w środku wgłębienie).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 120C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy jeszcze przez 45 minut.
Bardzo dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.
Ostudzone bezy szprycujemy bitą śmietaną, na wierzch układamy borówki.