Bezowe gniazdka z borówkami

Krzysztof
26.08.2014 11:57
Bezowe gniazdka z borówkami

Przepis

Skład (na około 12 sztuk)

4 białka

220 g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

300ml śmietany kremówki 30 lub 36%

3 łyżki cukru pudru

opakowanie borówek (około 250g)

Zaczynamy.

Białka ubijamy na pianę, a gdy będzie już sztywna stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukier cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Gdy cukier się wyczerpie ubijamy jeszcze chwilę (piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę.

Masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem (gniazdka powinny mieć w środku wgłębienie).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 120C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy jeszcze przez 45 minut.

Bardzo dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.

Ostudzone bezy szprycujemy bitą śmietaną, na wierzch układamy borówki.