Kotlety mielone z kapustą młodą Sezon na kapustę młodą już się zaczyna, a więc do dzieła. Kotlety mielone pod kapuściną pierzynką jest to idealne połączenie. Takie kotleciki możemy podać na Święta Wielkanocne. Składniki na kotlety: • 1 kg mięsa mielonego • 1 cebula • 1 jajko • 1 łyżka majeranku • ½ łyżeczki papryki ostrej • 3 łyżki bułki tartej • 2 łyżki śmietany 12% • Sól Składniki na pierzynkę: • 1 mała główka kapusty młodej • 1 łyżka Vegety • 1 duża marchew • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka octu • 1 łyżka mąki pszennej • 10 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, majeranek, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Z masy mięsnej robię duże płaskie kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. 2. Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą i gotuję 20 minut z dodatkiem Vegety. Po tym czasie wlewam ocet, wsypuję cukier i zagęszczam sos mąką rozrobioną w malej ilości wody. 3. Kapustę układam na każdym upieczonym kotlecie i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekam w piekarniku 5 minut. 4. Kotlety gotowe. 5. Smacznego.