Zapiekane białe kiełbaski z pieczarkami Kiełbaski owinięte w aromatycznym boczku, podane z sosem pieczarkowym, które idealnie pasują na różne uroczystość, święta. 9 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: • 9 szt. surowej białej kiełbasy • 300 g boczku wędzonego paski • 1 cebula • 1 kg pieczarek • Olej do smażenia • ½ szk. śmietany 30% • 1 łyżeczka cząbru • 12 ziaren kolendry • 250 ml bulionu rosołowego Sposób przygotowania: 1. Każdą białą kiełbasę owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C. Po upieczeniu każdą kiełbasę kroję na trzy części. 2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę około 10 minut i wsypuję cząber, kolendrę, pieprz oraz sól. 3. Następnie do grzybów wlewam bulion rosołowy oraz śmietanę. Dwie minutki gotuję. 4. Sos z pieczarkami wykładam na dno naczynia i układam pokrojone kiełbaski. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego.