Żołądki z Indyka Smaczna potrawka o żołądków indyka z warzywami w aromatycznym sosem. 80 minut czas przygotowania 6 porcji Składniki: • 700 g żołądków z Indyka • 1000 g wody • 150 g cebuli • 2 ząbki czosnku • 150 g marchwi • 25 g oleju • 2 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • 1 łyżeczka papryki słodkiej • ½ łyżeczki papryki ostrej • Sól • 1 łyżka mąki pszennej • 150 g śmietany kwaśnej 18% Sposób przygotowania: 1. Żołądki oczyszczam, kroję na plasterki, zalewam wodą, solę i gotuję około 60 minut. Po ugotowaniu żołądki odlewam z zalewy, zalewę odstawiam na bok. 2. Cebulę, czosnek, marchew obieram, kroję na mniejsze kawałki, blenduję. 3. W garnku rozgrzewam olej, na rozgrzanym oleju smażę warzywa. Następnie dodaję ugotowane żołądki, wlewam 500g wywaru po ugotowaniu żołądków,dodaję liście laurowe, ziele angielski i obie papryki, gotuję około 20 minut. 4. Śmietanę rozrabiam z mąką, zagęszczam sos, dwie minutki gotuję. 5. Danie gotowe, podaję z ryżem. 6. Smacznego