Alzacka tarta Flammkuchen z boczkiem i cebulą

Magda
Dania mączne
03.02.2023 19:13
Alzacka tarta Flammkuchen z boczkiem i cebulą

Dzisiaj mała odmiana i zamiast włoskiego przepisu zapraszam na francuski klasyk. Alzacka tarta Flammkuchen (fr. „tarte flambée”) to specjalność Alzacji, ale również niemieckiej Nadrenii. Składa się z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta chlebowego, tradycyjnie pokrytego cebulą, boczkiem oraz kremem z kwaśnej śmietany. Z wyglądu przypomina włoską pizzę, ale jest bez dodatku drożdży. Rezultat jest naprawdę spektakularny i niezwykle smaczny. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI Ciasto na tartę 350 g maki pszennej 180 ml letniej wody 25 g oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka soli Dodatkowo 200 g kwaśnej śmietany 100 g serka np. ricotta, philadelphia 150 g wędzonej szynki lub boczku 2 cebule …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/alzacka-tarta-flammkuchen/