Domowe cebularze

Monika
25.08.2014 6:38
Domowe cebularze

Przepis

Domowe cebularze

Posted on 25 Sierpień 2014 by Monika

Domowe cebularze

Lubelszczyzna słynie z cebularzy, oryginalny przepis jest nie do podrobienia, ale zawsze można próbować;-) Moje domowe cebularze są inne, ale pyszne;-)Do ich zrobienia będę potrzebowała :

- 2 szklanki mąki pszennej

- 8 g drożdży

- kilka łyżek gorącego mleka

- odrobinę soli, cukru, łyżkę oleju

Mąkę wsypuje do miski, robie dołek w który kruszę drożdże. Zalewam je gorącym mlekiem, mieszam i zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia. W między czasie robię farsz:

- 3 duże cebule

- kilka pieczarek

- majeranek, sól ziołową , pieprz

Cebulę kroję w kostkę, pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, Podsmażam na patelni na złoty kolor, dodaje przyprawy.

Do mąki z drożdżami dodaję olej i sól. Wyrabiam ciasto na gładką masę i znowu odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, odrywam po kawałku ciasto, robię kulkę, spłaszczam palcami, nakładam farsz i kładę na blachę. Wstawiam do piekarnika i piekę około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Nie pozostaje już nic innego jak je smacznie zjeść;-)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną