Gyrosowe naleśniki

Beata
Obiad
23.01.2023 8:00
Gyrosowe naleśniki

Gyrosowe naleśniki Danie dla miłośników naleśników. Wyjątkowy sposób przygotowania ciasta na naleśniki i nie banalne wnętrze sprawia, że nie przejdziesz obojętnie. Naleśniki według tego przepisu są zdecydowanie najlepsze. 7 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na ciasto naleśnikowe: • 2 szk. mąki pszennej • 1 całe jajko • ½ szk. wody gazowanej • 1 szk. mleka • Sól Składniki na farsz: • 1 podwójny filet kurczaka • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • Olej do smażenia • ½ główki kapusty pekińskiej • 2 pomidory • 1 ogórek świeży • 1 papryka czerwona • 1 puszka kukurydzy • 1 łyżka przyprawy Gyros • Sól • pieprz • 4 łyżki ketchupu Składniki na sos: • 4 łyżki majonezu • 3 łyżki jogurtu naturalnego • 4 ząbki czosnku • Sól • pieprz Sposób przygotowania: 1. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę i mieszając łyżką wlewam stopniowo mleko. 2. Ciasto porcjami wylewam na rozgrzany olej i smażę naleśniki. 3. Kapustę pekińską drobno kroję. Ogórek obieram, kroję kostkę, papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, dodaję odlaną z zalewy kukurydzę, doprawiam pieprzem oraz solą i dokładnie mieszam. 4. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą Gyros i smażę na rozgrzanym oleju. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Pieczarki myję, kroję w plasterki, łączę z mięsem, wszystko smażę około 10 minut. 5. Majonez, jogurt przekładam do naczynia, czosnek obieram, przeciskam przez praskę, wsypuję sól oraz pieprz i mieszam 6. Rozkładam naleśniki, każdy smaruję ketchupem, nakładam mięso z pieczarkami. 7. Na mięsie układam warzywa, smaruję sosem. 8. Naleśniki składam w kopertki, układam w naczyniu i ponownie smaruję sosem czosnkowym. 9. Przed podaniem 10 minut zapiekam w rozgrzanym piekarniki w 180°C. 10. Gotowe. 11. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/01/gyrosowe-nalesniki.html