Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem Szukasz nowego przepisu na kotlety? Koniecznie musisz wypróbować przepisu poniżej, jest to wspaniały przepis na danie obiadowe. Moja rodzina zawsze się nimi zachwyca. 13 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki na kotlety: • 500 g mięsa mielonego wieprzowego • 2 ząbki czosnku • 80 g cebuli • 50 g oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soli • ½ łyżeczki pieprzu • ½ łyżeczki papryki ostrej • 60 g bułki tartej • Olej do smażenia Składniki na sos: • 50 g oliwy z oliwek • 2 łyżeczki cukru • 400 g pomidorów krojonych w puszce • 100 g białego wina • 1 łyżeczka oregano • ½ łyżeczki soli • 30 g koncentratu pomidorowego • ½ łyżeczki pieprzu Składniki dodatkowe: • 3 torebki ryżu Sposób przygotowania klopsików: 1. Mięso mielone przekładam do miski, wsypuję bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę ostrą. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, przesmażam na rozgrzanej oliwie z oliwek i dodaję do mięsa. Mięso wyrabiam, formuję podłużne kotlety i smażę na rozgrzanym oleju. Sposób przygotowania sosu: 1. Do naczynia blendującego wlewam oliwę z oliwek, wino białe, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wsypuję cukier, oregano, sól, pieprz. Wszystkie składniki miksuję blenderem dwie minuty, następnie przelewam do rondelka i gotuję około pięciu minut. Sposób podania dania: 1. Ryż gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do ryżu dodaję dwie łyżki sosu i dokładnie mieszam. Ryż wykładam do naczynia, obok układam klopsiki, polewam sosem i podaję. 2. Smacznego.