Fiku Miku z Kurczaka

Beata
Zapiekanki
09.01.2023 8:07
Fiku Miku z Kurczaka

Fiku Miku z Kurczaka Szukasz sprawdzonego przepisu na zapiekankę, mama przepis dla Ciebie. Delikatne mięso z kurczaka przekładane warzywami i grzybami, spróbuj przekonaj się. 8 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: • 1 podwójny filet kurczaka • 1 szt. cebuli • ½ kg pieczarek • 1 szt., papryki czerwonej • 1 szt. papryki żółtej • 4 szt. ogórka kiszonego • 125 g mozzarelli • 200 g sera żółtego • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki ketchupu pikantnego • 2 całe jajka • 100 ml śmietany 30% • 1 łyżka koperku • 1 łyżka przyprawy do kurczaka • Sól • pieprz • Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam przyprawą do kurczaka oraz solą. Mięso układam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, przykrywając dno oraz brzegi mięsem, tak żeby końcówki mięsa zwisały nam do przykrycia góry. 2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą. 3. Następnie do grzybów dodaję papryki oczyszczone z nasiona, pokrojone w paseczki i ogórki pokrojone w pół plasterki. Smażę około 10 minut. 4. Na mięso wykładam połowę farszu, przykrywam pokrojoną w plasterki mozzarellą. 5. Jajka roztrzepuję trzepaczką razem że śmietaną, wsypuję koperek, mieszam i polewam mozzarellę. 6. Ponownie wykładam pozostały farsz, posypuję połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach. 7. Zwisające kawałki mięsa, zawijam do góry, przykrywając cały farsz. 8. Na koniec smaruję majonezem wymieszanym z ketchupem i posypuję pozostałym żółtym serem. 9. Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. 10. Danie gotowe. 11. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/01/fiku-miku-z-kurczaka.html
Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Beata

facebook