Steki wieprzowe z pieczarkami Znudziły Ci się zwykłe mielone, szukasz jakieś odmiany smakowej, oto przepis dla Ciebie. Kotlety mielone w aromatycznym sosie z cebulką oraz pieczarkami. 40 minut czas przygotowania 10 porcji Składniki na kotlety: • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego • 3 łyżki bułki tartej + do panierki • 1 całe jajko • Sól • 1 łyżeczka papryki ostrej • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżka majeranku • Olej do smażenia Składniki na sos: • 1 cebula • ½ kg pieczarek • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1 łyżka sosu Worcestershire • Sól • Szczypta chili • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, paprykę ostrą, majeranek, wlewam oliwę i wyrabiam masę mięsną. Następnie formuje okrągłe kotlety, obtaczam w bułce tartej smażę na rozgrzanym oleju. 2. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę około 10 minut, doprawia pieprzem oraz solą. Następnie wlewam sos Worcestershire, dodaję koncentrat pomidorowy, wsypuję sól, chili, chwilkę gotuję i zagaszam sos skrobią ziemniaczaną w małej ilości wody. 3. Sos łączę z kotletami. 4. Gotowe, podaję z surówką oraz ziemniakami. 5. Smacznego.