SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ-5 PIEROGÓW: - 75g mąki żytniej razowej(typ 2000) + mąka do posypania - 4-5 gorącej łyżek wody - około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji - 100g jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: - Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło - Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować - Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać Każdy od swojej babci dowie się, że nie ma nic lepszego niż jej pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, a przygotować sobie ich zdrowszą i równie pyszną alternatywę- tak, da się! - Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch - Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi |Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem|