GIS ostrzega: Herbatniki dla dzieci wycofane ze sprzedaży!

Martyna P.
Newsy
22.12.2022 7:53
GIS ostrzega: Herbatniki dla dzieci wycofane ze sprzedaży!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat z ostrzeżeniem. Okazuje się, że popularny produkt spożywczy został wycofany ze sprzedaży. Powodem tej decyzji jest zanieczyszczenie akryloamidem.

 

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli.

Jego głównym zadaniem jest informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Zadaniem urzędu jest kierowanie Państwową Inspekcją Sanitarną, inicjowanie i nadzorowanie czynności administracji rządowej zmierzających do zapobiegania i minimalizacji negatywnych skutków zdarzeń dotyczących zdrowia publicznego.

 

 

Herbatniki dla dzieci wycofane ze sprzedaży!

Na oficjalnej stornie Głównego Inspektoratu Sanitarnego opublikowano ostrzeżenie dotyczące popularnych herbatników dla dzieci. Trzy serie produktu zostały wycofane ze sprzedaży.

W czasie prowadzonych badań w ramach kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu.

Oto szczegółowe dane produktu:

  • Herbatniki Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre.
  • Wyprodukowane dla  Eurobrand Sp. z o.o., ul. Płochocińska 111/114, 03-044 Warszawa.

 

Ostrzeżenie wydane przez GIS dotyczy następujących partii herbatników:

  • Apetitki Petit Beurre, 400 g o numerze partii 23.08.2023.B.
  • Apetitki Petit Beurre, mocno maślane, 200 g o numerze partii 28.12.2022.A.
  • Apetitki Petit Beurre", 200 g o numerze partii 18.09.2023.C.

 

Poinformowano także, że firma podjęła już kroki w celu redukcji zwartości akrylomidu poniżej poziomu zgodnego z zaleceniem UE. Ponadto wstrzymano sprzedaż wadliwych wyrobów oraz wycofano ze sprzedaży wskazane partie produktów spożywczych.

 

WAŻNE: GIS apeluje, aby nie spożywać wskazanych partii herbatników, gdyż może to stanowić zagrożenie dla życia lub zdrowia.

Zdjęcie GIS ostrzega: Herbatniki dla dzieci wycofane ze sprzedaży! #1
źródło: gov.pl/Główny Inspektorat Sanitarny

Kilka słów o akryloamidzie

Akryloamid jest obecny w wysoko węglowodanowych produktach spożywczych poddanych obróbce termicznej. Takie informacje przekazali naukowcy ze Szwedzkiej Narodowej Agencji ds. Żywności oraz z Uniwersytetu w Sztokholmie (2002 r.).

W żywności powstaje on w reakcji zachodzącej pomiędzy wolną asparaginą i cukrami redukującymi (glukozą, fruktozą) w czasie obróbki termicznej powyżej 1200 C (smażenie, pieczenie, opiekanie, grillowanie, ekstruzja).

Akryloamid tworzy się również w procesie prażenia ziaren kawy, kakao czy zbóż.

Powstaje on przede wszystkim we frytkach, chipsach, tostach, biszkoptach, płatkach śniadaniowych, krakersach, herbatnikach, suszonych owocach, kawie rozpuszczalnej, wyrobach czekoladowych itp.

WAŻNE: Badania naukowe jednoznacznie wskazują na szkodliwość akrylamidu dla zdrowia!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną