Mielone w boczku w sosie grzybowym Aromatyczne kotlety mielone, zawijane w boczku w pachnącym lasem sosem. Takie kotlety są bardzo pyszne i z pewnością możesz je przygotować na obiad świąteczny. 7 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki na kotlety: • 1kg mięsa mielonego wieprzowego • 200 g boczku wędzonego paski • 1 cebula • 1 całe jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 łyżeczka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • Sól Składniki na sos: • 100 g grzybów suszonych • 1 cebula • Olej do smażenia • 2 łyżki sosu sojowego jasnego • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej • Sól • Pieprz • 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania kotletów: 1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę słodką, majeranek i wyrabiam masę mięsną. Formuję owalne kotlety. 2. Paski boczku po dwa na każdy kotlet, rozkładam, układam na paskach boczku kotlety i zwijam. Kotlety przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°c. Sposób przygotowania sosu: 1. Grzyby zlewam wrzącą wodę i moczę około 30 minut. 3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli wlewam grzyby wraz z wodą z moczenia,sos sojowy, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuję około 20 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i sosem polewam upieczone kotlety. 4. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką. 5. Smacznego.