Kotlety mielone pod pierzynką

Beata

Obiad

05.12.2022 7:40

Kotlety mielone pod pierzynką

Kotlety mielone pod pierzynką Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, masz ochotę na odmianę, oto przepis dla Ciebie. Takie kotlety również możesz przygotować na różne uroczystość, święta. 6 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki na kotlety: • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego • 2 łyżki bułki tartej • 1szt. cebuli • 1 łyżka przyprawy Gyros • 2 łyżki śmietany 12% • Sól • 1 szt. jajka całego Pozostałe składniki: • 3 szt. cebuli czerwonej • 1 łyżeczka octu • 1 łyżeczka cukru • Szczypta soli • 5szt. ogórka kiszonego • 100 g sera żółtego • 6 łyżek ketchupu pikantnego Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładasz do miski, dodajesz obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijasz jajko, wsypujesz bułkę tartą, sól, przyprawę Gyros, wlewasz śmietanę i wyrabiasz masę mięsną. Z masy mięsnej robisz sześć kulek, rozpłaszczasz ją dłonią. Następnie układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Cebule czerwone obierasz, drobno kroisz. Do cebuli dodajesz ocet, cukier, sól, dokładnie mieszasz. Ogórki kiszone kroisz w plasterki, ser żółty ścierasz na tarce o dużych oczkach. 3. Każdy kotlet smarujesz ketchupem, nakładasz po dwie łyżki cebuli czerwonej. Na cebuli układasz plasterki ogórka i posypujesz startym serem żółtym. 4. Pieczesz w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. 5. Kotlety gotowe, podajesz z ziemniakami. 6. Smacznego.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2022/12/kotlety-mielone-pod-pierzynka.html