Składniki: 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru 5 jajek 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek płatków migdałów Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałów do dekoracji ciasta Wykonanie: Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Podstawowy przepis na babkę z dodatkiem ekstraktu migdałowego i płatków migdałów. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Do tego polewa z białej czekolady i uprażone płatki migdałowe do dekoracji. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55-60 minut. Polewa: 60 g. białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30 %