Diabelskie skrzydełka Takie skrzydełka możemy podać jako przekąskę na dni karnawałowe, jako danie świąteczne. Smak skrzydełek rozpływa się w usta, Spróbuj przekonaj się. 8 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: • 400 g skrzydełek kurczaka • 6 ząbków czosnku • 2 papryczki Chili • 60 g masła • 50 g whisky • 150 g ketchupu • 100 g wody • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka pieprzu • 1 łyżeczka cukru brązowego Sposób przygotowania: 1. Czosnek obieram, papryczki oczyszczam z nasion, przekładam do blendera i blenduję. W garnku rozpuszczam masło, dodaję czosnek oraz papryczki i smażę około dwóch minut. Następnie wlewam whisky, ketchup, wodę, wsypuję sól, pieprz, cukier, mieszając gotuję pięć minut. 2. Skrzydełka myję, cienkie części mięsa usuwam, pozostałe kroję na połowę, doprawiam solą, przekładam do miski, łączę z marynatą. 3. Zawartość miski przekładam do rękawa do pieczenia, spinam oba końcówki, układam na blaszce i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. 4. Danie gotowe, podaję z frytkami i surówką. 5. Smacznego.