Zaskocz wszystkich pysznym obiadem

Krzysztof
Makarony
20.08.2013 7:47
Zaskocz wszystkich pysznym obiadem

Przepis

Składniki:

duża paczka makaronu paccheri lub rigatoni

1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

4 ząbki czosnku

natka pietruszki

1 jajko

0,5 l mleka

4 łyżki mąki

masło

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

100 g tartego parmezanu

W wielkim garnku zagotowałam lekko posoloną wodę i ugotowałam makaron bardzo al dente (odejmując 2-3 minuty od podanego na opakowaniu czasu). Schłodziłam go na sicie zimną wodą i rozłożyłam na blacie kuchennym, żeby się nie posklejał.

Mielone mięso doprawiłam solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wymieszałam z jajkiem. Każdą rurkę makaronu nafaszerowałam mięsem.

Tortownicę wysmarowałam dokładnie masłem i ułożyłam w niej ciasno rurki paccheri z mięsem.

Przygotowałam sos beszamelowy: w garnku stopiłam 3 łyżki masła i zrobiłam zasmażkę z 4 łyżek mąki. Powoli, cały czas mieszając, wlałam mleko. Doprawiłam solą i gałką muszkatołową, i gotowałam na małym ogniu, aż do zgęstnienia (konsystencja gęstej śmietany). Przygotowanym sosem polałam makaron. Całość posypałam tartym parmezanem, a na wierzchu ułożyłam kawałeczki masła (nie oszukujmy się, to danie nie jest dietetycze i oszczędzanie na maśle, nie ma sensu).

Makaron piekłam 45 minut, 30 minut w 180*C, a ostatnie 15 minut w 160*C. Efekt końcowy okazał się nie tylko smaczny, ale i całkiem estetyczny.