mąki typ 00 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy z oliwek Sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki serka śmietankowego (u mnie Almette) 1 ząbek czosnku sól, pieprz Dodatki: ser żółty (najlepiej mozzarella) oliwki marynowane papryczki pepperoni cebula pieczarki szynka papryka świeża Wykonanie: Na sos wyłożyć utarty ser, na ser dodatki. W czasie kiedy ciasto rośnie, zetrzeć ser na tarce, pokroić dodatki i przygotować sos. Możecie je zrobić razem z dziećmi, na pewno będą zadowolone. Składniki: 200 g. ciepłej wody 20 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 350 g. Nakryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do napuszenia. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane pizzerinki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 20 minut. To fajny sposób na spędzenie razem czasu. Wyrośnięte kulki ciasta spłaszczyć i rozciągnąć na kształt koła. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę.