Brytyjska premier odchodzi ze stanowiska!

Agnieszka
20.10.2022 15:20
Brytyjska premier odchodzi ze stanowiska!

Premier Wielkiej Brytanii, Liz Truss, w krótkim oświadczeniu poinformowała o tym, że rezygnuje ze swojego stanowiska. Jest to dla Brytyjczyków tym bardziej zaskakujące, że premier pełniła to stanowisko zaledwie od 45 dni. Liz Truss stanowisko premier Wielkiej Brytanii objęła 6 września 2022 roku. Liz Truss jeszcze w środę zapewniała w Izbie Gmin, że nie zamierza rezygnować.

Dlaczego więc podała się do dymisji?

W czwartek około godziny 14:30 brytyjska premier wydała krótkie oświadczenie przed swoją siedzibą na Downing Street 10. Poinformowała w nim, że podaje się do dymisji i rezygnuje ze stanowiska szefowej rządu.

- Zdecydowałam, że podaję się do dymisji. Rozmawiałam już z królem - przekazała Liz Truss podczas przemówienia na Downing Street.

Stwierdziła, że objęła stanowisko premier i bardzo ciężkim okresie dla Wielkiej Brytanii.

Objęłam stanowisko premiera w okresie wielkiego ekonomicznego i i międzynarodowego kryzysu. (...) Zostałam wybrana przez partię konserwatywną, aby to zmienić.

- Uznaję, że w obecnej sytuacji nie mogę zrealizować mandatu, na podstawie którego zostałam wybrana przez Partię Konserwatywną - powiedziała w czwartek Truss.

Premier zapewniła, że będzie pełnić swoje obowiązki aż do czasu wybrania nowego premiera Wielkiej Brytanii. Media brytyjskie podają, że ma to nastąpić w ciągu tygodnia.

Lizz Truss po odejściu ze stanowiska premiera zapisze się w historii Wielkiej Brytanii jako najkrócej urzędująca premier.

CAŁE OŚWIADCZENIE lIZ TRUSS ZNAJDZIECIE NA TWITTERZE.