GIS ostrzega: Popularna herbata może zaszkodzić zdrowiu!

Martyna P.
Newsy
10.10.2022 7:59
GIS ostrzega: Popularna herbata może zaszkodzić zdrowiu!

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat z ostrzeżeniem dla konsumentów. Okazuje się, że popularny produkt został skażony groźną dla zdrowia substancją.

Osoby, które lubią umilać sobie jesienne wieczory filiżanką herbaty, muszą mieć się na baczności i sprawdzić swoje szafki. GIS opublikował ostrzeżenie i apeluje o ostrożność.

 

Popularna herbata może zaszkodzić zdrowiu!

GIS w opublikowanym komunikacie apeluje o niespożywanie herbaty miętowej, której producentem jest firma Julius Meinl Austria GmbH.

System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) poinformował Główny Inspektorat Sanitarny o wycofaniu niektórych partii herbaty ze względu na stwierdzenie zanieczyszczenia surowca nadchloranem.

 

Oto szczegółowe dane wycofanego produktu:

  • BIG BAG HT ORGANIC REFRESHING MINT, Julius Meinl, 40 g.

NUMERY PARTII: L220326, L220618, L220136 oraz L220619 i datą minimalnej trwałości: 17.02.2024;

 

  • 95007 LEAF BAG HT ORGANIC REFRESHING MINT Julius Meinl, 32 g. NUMERY PARTII: L220376, L220377, L220631, L220701 oraz L220763 i datą minimalnej trwałości: 17.02.2024.

 

PRODUCENT: Julius Meinl Austria GmbH.

DYSTRYBUTOR: Julius Meinl Polska Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Pogodnej 10 w Piotrówku Małym.

Towar został zabezpieczony. Działania firmy są pod kontrolą Sanepidu.

 

Zdjęcie GIS ostrzega: Popularna herbata może zaszkodzić zdrowiu! #1
źródło: gov.pl
Zdjęcie GIS ostrzega: Popularna herbata może zaszkodzić zdrowiu! #2
źródło: gov.pl

Co to jest nadchloran? Jak wpływa na zdrowie?

Nadchloran występuje naturalnie w środowisku w złożach azotanu i potasu.

Może powstawać w atmosferze i przenikać do gleby i wód gruntowych.

Występuje on również jako zanieczyszczenie środowiskowe w następstwie stosowania nawozów azotowych oraz produkcji.

GIS informuje, że spożycie herbaty może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Zagrożenie szczególnie dotyczy kobiet w ciąży (dzieci w wieku prenatalnym), osób z niedoborem jodu oraz niemowląt.

Nadchloran hamuje wychwyt jodu, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla tarczycy.

W herbatach i naparach owocowych i ziołowych jego dopuszczalna ilość wynosi 0,75 mg/kg.