Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi

Magda

Przetwory

25.09.2022 15:37

Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi

SKŁADNIKI Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych) 50-150 g cukru (w zależności od preferencji smakowych i słodkości owoców) 5 goździków 1 laska cynamonu PRZYGOTOWANIE Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół, wyciągamy pestkę, następnie kroimy na ćwiartki. Śliwki przekładamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy goździki i laskę cynamonu Owoce gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aby woda szybciej odparowała a śliwki się nie przypaliły. Powidła są gotowe po ok. 1,5-2 godzinach, gdy konsystencja jest na tyle gęsta, że nabrane łyżką będą z niej spadać a nie spływać. Garnek z powidłami zdejmujemy z …

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/powidla-sliwkowe-z-przyprawami-korzennymi/