Qchnia po prostu: Zupa szczawiowa

Zupy

25.09.2022 15:25

Qchnia po prostu: Zupa szczawiowa

Składniki: 300 g marynowanego szczawiu (1 słoiczek) 500 g kości ze schabu lub żeberek wieprzowych 1/2 szyi z indyka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kawałek pora (jasna część) 2 litr wody ok. 600 g ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej 150 g śmietany 18% 2 listki laurowe 6 ziaren zioła angielskiego 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól do smaku jajka ugotowane na twardo (1 na porcję) Do każdej porcji zupy, na talerzu dodajemy 1 jajko pokrojone w ćwiartki. Podczas gotowania na powierzchni wywaru pojawi się szara piana, należy ją wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka. Do zupy wrzucamy z powrotem pokrojoną włoszczyznę oraz kawałki mięsa. Do gotującego się wywaru wkładamy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz pora. Następnie z zupy wyciągamy mięso oraz warzywa. Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qchniapoprostu.blogspot.com/2022/09/zupa-szczawiowa.html