Jak suszyć grzyby w piekarniku? Oto przydatne wskazówki!

Martyna

Dieta i żywienie

07.09.2022 9:42

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Oto przydatne wskazówki!

Szczyt sezonu na grzyby w Polsce przypada na wrzesień/październik. W związku z tym grzybiarze ruszyli na poszukiwania. W Internecie możemy znaleźć wiele zdjęć, które pokazują okazałe zbiory z polskich lasów. Jak zrobić zapas grzybów i zatrzymać ich smak oraz aromat? Jak przedłużyć ich trwałość? Dziś przybliżymy Wam metodę suszenia grzybów w piekarniku.

Suszenie grzybów jest metodą przedłużania świeżości. Polega na odparowaniu wody podczas obróbki cieplnej. Grzyby można suszyć na wiele sposobów: nawlekając na nitkę, susząc na słońcu, w piekarniku, a także w specjalnych suszarkach. Do suszenia nadają się niemal wszystkie rodzaje grzybów jadalnych.

Prawidłowo wysuszone grzyby zachowują swoje walory smakowe nawet przez kilkanaście miesięcy. Suszone grzybki można użyć do świątecznej zupy grzybowej, staropolskiego bigosu, czy aromatycznych sosów.

 

Zdjęcie Jak suszyć grzyby w piekarniku? Oto przydatne wskazówki! #1

Suszenie grzybów w piekarniku – wskazówki

  • Należy pamiętać, że grzyby znacznie stracą na objętości podczas suszenia. Najlepiej suszyć większe okazy grzybów. Małe lepiej użyć do marynowania;

 

  • Przed suszeniem należy dokładnie oczyścić grzyby. Najlepiej robić to przy pomocy szorstkiej myjki do naczyń. Możemy kupić także pędzelek z twardym włosiem lub specjalną szczotkę do czyszczenia grzybów;

 

  • Nie należy myć grzybów w wodzie, gdyż może to znacznie wydłużyć proces suszenia (ciecz wejdzie w strukturę grzyba);

 

  • WAŻNE: Jeśli grzyb został zaatakowany pleśnią –wyrzucamy całego. Nie należy pozbywać się jedynie jego części;

 

  • Kolejnym etapem jest pokrojenie kapeluszy i trzonów. Kapelusze należy pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Trzonki grzybów kroimy na pół, w razie potrzeby na cztery części;

 

  • Grzyby rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można rozłożyć je także na ruszcie. Warto wówczas podłożyć pod spód blaszkę lub papier na wypadek zsunięcia się grzybów z kratki;

 

  • Należy ustawić temperaturę piekarnika na 40 stopni i włączyć termoobieg. Funkcja ta pozwoli na równe rozprowadzanie nagrzanego powietrza. Grzyby będą suszyć się równomiernie;

 

  • Suszenie powinno odbywać się przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozwala to na bieżąco pozbywać się nadmiaru pary powstałej podczas całego procesu;

 

  • Podczas suszenia należy przemieszać grzybki co jakiś czas;

 

  • Po wykonanym procesie należy upewnić się, czy wszystkie grzyby są dokładnie wysuszone. Na niedosuszonym grzybie rozwinie się pleśń, która przejdzie na pozostałe grzyby;

 

  • Czas suszenia zależy od wielkości grzybów oraz stopnia wilgotności. Zazwyczaj jest to 4-6 godzin;

 

  • Dla zachowania aromatu oraz smaku należy przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach (np. słojach z uszczelką lub metalowych puszkach);

 

  • WAŻNE: Suszone grzyby w piekarniku należy spożyć w okresie do dwóch lat.

 

Byliście już na grzybobraniu?

Jakiej metody używacie do suszenia grzybów?

 

Zdjęcie Jak suszyć grzyby w piekarniku? Oto przydatne wskazówki! #2