mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1 jajko Nadzienie jabłkowe: 800 g. jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i podzielić na cztery części. Jabłka oczywiście można wymienić na przykład na powidła, czy nutellę. Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. U mnie to było tak, że miałam ochotę na coś z musem jabłkowym. Na początku można delikatnie podlać wodą żeby jabłka nie przywarły do dna garnka zanim puszczą sok. Rogale najlepiej smakują świeże, ale na drugi dzień też są miękkie i smaczne. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Jeśli bułeczki to podzielcie ciasto na 9 części. Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 25 g. drożdży świeżych 3 łyżki cukru 350 g. Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane rogale wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20-25 minut, do zarumienienia. Gotować na małym gazie co jakiś czas mieszając. Gotować tak długo, aż jabłka będą miękkie i się rozpadną, a sok odparuje. Na szerszej stronie wyłożyć nadzienie jabłkowe. Pyszne, mięciutkie rogale drożdżowe z nadzieniem jabłkowym.