Przepis
6-10 mandarynek
500 ml mleka migdałowego/ sojowego
2 łyżki płaskie ksylitolu/ cukru
2 - 3 łyżeczki czubate skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej
miód/ cukier - niekoniecznie
Wyciśnij sok z mandarynek malakserem z nakładką na cytrusy. Odlej pół szklanki , dodaj mąkę i ksylitol. Wymieszaj. W rondelku podgrzewaj mleko, kiedy zacznie się gotować wlej sok z mąką i ksylitolem. Zagotuj. Przelej do pucharków.
Jeśli lubisz ciepły budyń zrób do niego sos odparowując sok z resztek mandarynek z cukrem, aż stanie się lepki. Można dodać cukier lub miód, ale trzeba uważać aby ten ostatni dodać już do lekko wystudzonego.
Uwaga: mandarynki mandarynkom nie równe. Sami zobaczcie ile będzie soku. Ja użyłam 1/2 szklanki do samego budyniu. Resztę odparowałam. Da budyniu z lodówki dajcie zimny sos mandarynkowy.