Drożdżówki z jagodami i porzeczką

Beata
Dania mączne
18.08.2022 7:29
Drożdżówki z jagodami i porzeczką

Drożdżówki z jagodami i porzeczką Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem, dasz się skusić? 14 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki na rozczyn: • 100 g mleka • 30 g drożdży świeżych • 1 łyżka cukru • 1 łyżka mąki pszennej Składniki na ciasto: • 150 g mleka • 70 g cukru • 500 g mąki pszennej • 2 żółtka • 80 g masła rozpuszczonego • Szczypta soli Składniki na nadzienie: • 320 g porzeczki czerwonej z jagodami • 25 g cukru • 25 g skrobi ziemniaczanej Składniki na lukier: • 200 g cukru • 40 g soku z limonki Sposób przygotowania rozczynu: 1. Wszystkie składniki na rozczyn przekładam do miski, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Sposób przygotowania ciasta: 1. Mąkę, sól, cukier wsypuję do miski, wlewam mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn, dodaję żółtka i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Sposób przygotowania nadzienia: 1. Porzeczki z jagodami przekładam do naczynia, wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, delikatnie mieszam łyżką. Sposób przygotowania lukru: 1. Cukier blenduję blenderem, przekładam do rondelka, wyciskam sok z limonki i gotuję około 10 minut. Sposób przygotowania bułek: 1. Ciasto wyrośnięte przekładam na oprószony mąką blat. Ciasto dzielę na 14 części, formuję z niego kule. 2. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środku nakładam czubatą łyżkę nadzienia, zlepiam brzegi, formując podłużne bułeczki. 3. Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. 4. Po upieczeniu studzę bułeczki, lukruję smarując lukrem. 5. Bułeczki gotowe. 6. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2022/08/drozdzowki-z-jagodami-i-porzeczka.html