Apulijskie friselle

Magda
Przekąski
16.08.2022 22:31
Apulijskie friselle

„Apulijskie friselle”, zwane również „freselle”, „frese”, „frise”, „friseddhe”, są rodzajem chleba typowego dla południowych Włoch, w szczególności Apulii. Dziś są szeroko rozpowszechnione i spożywane w całych Włoszech. Szefowie kuchni starają się tworzyć z nich jak najbardziej wykwintne dania, a kiedyś friselle były przygotowane głównie przez biedne, chłopskie rodziny. Z wyglądu przypominają bajgle, z tą różnicą, że nie są puszyste a wysuszone jak sucharki. Friselle piecze się na dwie tury. Po pierwszym pieczeniu bułki wyjmuje się z piekarnika, przekrawa na pół i ponownie piecze, a właściwie suszy w niższej temperaturze. Przed podaniem friselle należy zmiękczyć w wodzie. Zgodnie z apulijską recepturą …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/apulijskie-friselle/