Meksykańskie naleśniki zapiekane pod żółtym serem

Obiad

10.08.2022 16:44

Meksykańskie naleśniki zapiekane pod żółtym serem

Składniki: Farsz: 700 g mięsa mielonego (np. szynka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 1 szklanka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka oregano 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka około 1 szklanki gazowanej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Sos pomidorowy: 1 szklanka passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oregano sól, pieprz 350 g tartego sera mozzarella lub gouda oliwa do posmarowania naczynia żaroodpornego Na każdy naleśnik nakładamy farsz oraz posypujemy 2 łyżkami tartego sera, następnie zwijamy je w rulony. Po tym czasie do farszu dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, cukier oraz odsączoną fasolkę oraz kukurydzę. Sposób wykonania: Farsz: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Po około 5 minutach wlewamy passatę, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Naleśniki: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę, olej oraz sól.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qchniapoprostu.blogspot.com/2022/08/meksykanskie-nalesniki-zapiekane-pod.html