Chłodnik i przekąska z ogórków małosolnych

Kasia
Zupy
22.07.2022 13:53
Chłodnik i przekąska z ogórków małosolnych

Idealny chłodnik na upały, kiedy nie chcemy gotować a chcemy zjeść coś lekkiego orzeźwiającego. Do tego szybka przekąska na imprezy lub na przekąskę z pastą z tuńczyka. Ja osobiście uwielbiam ogórki małosolne i jem ich naprawdę dużo, właśnie teraz kiedy w ogródku jest ich sporo. Spróbujcie ,będzie pysznie..... A Wy co jeszcze robicie z ogórków małosolnych? zapraszam również po przepis na Pyszną sałatkę z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych z prażoną cebulką Jeśli chcecie kupić taką kamionkę do kiszenia -znajdziecie ją tutaj 👉 Browin.pl Zobaczcie krótki film jak zrobić ten przepis krok po kroku👇👇👇 na ogórki małosolne: ok 2 kg …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2022/07/chodnik-i-przekaska-z-ogorkow-maosolnych.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Letni duet: Orzeźwiający chłodnik z botwinki i chrupiące roladki z ogórków małosolnych

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: ok. 320 kcal / porcja (chłodnik + 2 roladki)
  • Białko: 15 g
  • Węglowodany: 22 g
  • Tłuszcz: 18 g
  • Błonnik: 4 g

Składniki

  • 1 pęczek botwinki (z młodymi buraczkami)
  • 600 ml kefiru 2%
  • 400 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 długi ogórek gruntowy lub 3 małe ogórki gruntowe
  • 4 ogórki małosolne średniej wielkości
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 50 g sera feta (opcjonalnie, do posypania roladek)
  • 2 łyżki ziaren prażonego sezamu lub słonecznika
  • łyżka oliwy extra vergine

Przepis

Czy można sobie wyobrazić lepszy obiad w samym środku lipca niż talerz lodowato zimnego chłodniku i coś chrupiącego na ząb? Nasz letni duet to połączenie najpiękniejszych smaków polskiego lata: botwinki, ziół i ogórków małosolnych. Chłodnik zyskuje intensywny, rubinowy kolor od młodych buraczków, a kefir i jogurt nadają mu aksamitną, przyjemnie kwaskową bazę. Rzodkiewki oraz świeży ogórek dodają upragnionej chrupkości, zaś cytrynowy akcent subtelnie wzmacnia świeżość całości. W każdej łyżce kryje się delikatny balans między lekką słodyczą buraka, a ziołowym aromatem koperku i szczypiorku. Do tego obowiązkowo ćwiartki jajka – klasyka, która syci i sprawia, że chłodnik staje się pełnowartościowym posiłkiem. Ale to nie koniec historii. Obok zupy lądują roladki z ogórków małosolnych – proste, a jednak niebanalne. Cienko skrojone plastry zamieniają się w małe sprężyste rulony pełne soczystości. Wzbogacone kroplą dobrej oliwy, fetą i prażonym sezamem przenoszą na talerzu klimat leniwego, piknikowego popołudnia. Ten kontrast temperatur i tekstur – lodowata zupa oraz winno-słone, chłodne ogórki – sprawia, że każdy kęs pobudza apetyt na kolejny. Przepis jest na tyle szybki, że spokojnie przygotujesz go po pracy, zanim słońce zdąży opaść. Botwinkę można ugotować dzień wcześniej, a chłodnik schłodzić przez noc – wtedy smaki przegryzą się jeszcze lepiej. Roladki zwijasz w pięć minut, więc gdy znajomi niespodziewanie zadzwonią, że wpadają na balkonowe spotkanie, masz dla nich gotową, efektowną przekąskę. Minimalny wysiłek, maksymalna satysfakcja. Odważ się, sięgnij po lokalne warzywa i spróbuj: poczujesz, jak lato rozlewa się po podniebieniu, a proste składniki zamieniają się w kulinarne wspomnienie, do którego będziesz wracać co roku.

  • Botwinkę dokładnie opłucz, odetnij korzenie buraczków i łodyżki; buraczki obierz i zetrzyj na tarce, liście posiekaj. Całość wrzuć do garnka z 300 ml wody, dodaj łyżeczkę cukru i gotuj 10–12 min, aż zmięknie. Odstaw do całkowitego wystudzenia – zimna botwinka nie zaparzy kefiru.
  • W międzyczasie umyj i osusz rzodkiewki oraz świeżego ogórka. Rzodkiewki pokrój w cienkie półplasterki, ogórka obierz (jeśli skóra twarda) i również pokrój. Posiekaj drobno koperek i szczypiorek, pozostawiając łyżkę zieleniny do dekoracji.
  • W dzbanku lub dużej misce wymieszaj kefir z jogurtem. Dodaj schłodzoną botwinkę wraz z płynem, warzywa oraz większość zieleniny. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszaj powoli, by chłodnik nabrał koloru i smaku. Schładzaj w lodówce co najmniej 30 min.
  • Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Przechowuj w lodówce do momentu podania, aby nie ociepliły chłodnika.
  • Przekąska: Ogórki małosolne zetnij na długo pasek skórki, by powstała "klapka". Za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny potnij ogórki wzdłuż na cienkie, elastyczne plastry o grubości ok. 2 mm.
  • Plastry rozłóż na desce, skrop oliwą, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp odrobiną koperku. Zwiń ciasno w ruloniki; jeśli chcesz, posyp po wierzchu pokruszoną fetą i prażonym sezamem. Roladki włóż na 10 min do lodówki, dzięki czemu zachowają fason i chrupkość.
  • Serwowanie: Do miseczek wlej schłodzony chłodnik, do każdej porcji dodaj ćwiartki jajka i oprósz pozostałą zieleniną. Obok ułóż po 2–3 roladki z ogórków małosolnych, które stanowią przyjemnie chrupiący kontrapunkt dla aksamitnej zupy.
  • Na koniec możesz skropić chłodnik kilkoma kroplami oliwy lub posypać dodatkowo ziarnami sezamu, aby podkreślić orzechowe nuty. Podawaj natychmiast, gdy wszystko jest lodowate i świeże.
Zamknij ×