Idealny chłodnik na upały, kiedy nie chcemy gotować a chcemy zjeść coś lekkiego orzeźwiającego. Do tego szybka przekąska na imprezy lub na przekąskę z pastą z tuńczyka. Ja osobiście uwielbiam ogórki małosolne i jem ich naprawdę dużo, właśnie teraz kiedy w ogródku jest ich sporo. Spróbujcie ,będzie pysznie..... A Wy co jeszcze robicie z ogórków małosolnych? zapraszam również po przepis na Pyszną sałatkę z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych z prażoną cebulką Jeśli chcecie kupić taką kamionkę do kiszenia -znajdziecie ją tutaj 👉 Browin.pl Zobaczcie krótki film jak zrobić ten przepis krok po kroku👇👇👇 na ogórki małosolne: ok 2 kg …
🍴 Letni duet: Orzeźwiający chłodnik z botwinki i chrupiące roladki z ogórków małosolnych
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: ok. 320 kcal / porcja (chłodnik + 2 roladki)
- Białko: 15 g
- Węglowodany: 22 g
- Tłuszcz: 18 g
- Błonnik: 4 g
Składniki
- 1 pęczek botwinki (z młodymi buraczkami)
- 600 ml kefiru 2%
- 400 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 1 długi ogórek gruntowy lub 3 małe ogórki gruntowe
- 4 ogórki małosolne średniej wielkości
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 50 g sera feta (opcjonalnie, do posypania roladek)
- 2 łyżki ziaren prażonego sezamu lub słonecznika
- łyżka oliwy extra vergine
Przepis
Czy można sobie wyobrazić lepszy obiad w samym środku lipca niż talerz lodowato zimnego chłodniku i coś chrupiącego na ząb? Nasz letni duet to połączenie najpiękniejszych smaków polskiego lata: botwinki, ziół i ogórków małosolnych. Chłodnik zyskuje intensywny, rubinowy kolor od młodych buraczków, a kefir i jogurt nadają mu aksamitną, przyjemnie kwaskową bazę. Rzodkiewki oraz świeży ogórek dodają upragnionej chrupkości, zaś cytrynowy akcent subtelnie wzmacnia świeżość całości. W każdej łyżce kryje się delikatny balans między lekką słodyczą buraka, a ziołowym aromatem koperku i szczypiorku. Do tego obowiązkowo ćwiartki jajka – klasyka, która syci i sprawia, że chłodnik staje się pełnowartościowym posiłkiem. Ale to nie koniec historii. Obok zupy lądują roladki z ogórków małosolnych – proste, a jednak niebanalne. Cienko skrojone plastry zamieniają się w małe sprężyste rulony pełne soczystości. Wzbogacone kroplą dobrej oliwy, fetą i prażonym sezamem przenoszą na talerzu klimat leniwego, piknikowego popołudnia. Ten kontrast temperatur i tekstur – lodowata zupa oraz winno-słone, chłodne ogórki – sprawia, że każdy kęs pobudza apetyt na kolejny. Przepis jest na tyle szybki, że spokojnie przygotujesz go po pracy, zanim słońce zdąży opaść. Botwinkę można ugotować dzień wcześniej, a chłodnik schłodzić przez noc – wtedy smaki przegryzą się jeszcze lepiej. Roladki zwijasz w pięć minut, więc gdy znajomi niespodziewanie zadzwonią, że wpadają na balkonowe spotkanie, masz dla nich gotową, efektowną przekąskę. Minimalny wysiłek, maksymalna satysfakcja. Odważ się, sięgnij po lokalne warzywa i spróbuj: poczujesz, jak lato rozlewa się po podniebieniu, a proste składniki zamieniają się w kulinarne wspomnienie, do którego będziesz wracać co roku.
- Botwinkę dokładnie opłucz, odetnij korzenie buraczków i łodyżki; buraczki obierz i zetrzyj na tarce, liście posiekaj. Całość wrzuć do garnka z 300 ml wody, dodaj łyżeczkę cukru i gotuj 10–12 min, aż zmięknie. Odstaw do całkowitego wystudzenia – zimna botwinka nie zaparzy kefiru.
- W międzyczasie umyj i osusz rzodkiewki oraz świeżego ogórka. Rzodkiewki pokrój w cienkie półplasterki, ogórka obierz (jeśli skóra twarda) i również pokrój. Posiekaj drobno koperek i szczypiorek, pozostawiając łyżkę zieleniny do dekoracji.
- W dzbanku lub dużej misce wymieszaj kefir z jogurtem. Dodaj schłodzoną botwinkę wraz z płynem, warzywa oraz większość zieleniny. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Mieszaj powoli, by chłodnik nabrał koloru i smaku. Schładzaj w lodówce co najmniej 30 min.
- Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Przechowuj w lodówce do momentu podania, aby nie ociepliły chłodnika.
- Przekąska: Ogórki małosolne zetnij na długo pasek skórki, by powstała "klapka". Za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny potnij ogórki wzdłuż na cienkie, elastyczne plastry o grubości ok. 2 mm.
- Plastry rozłóż na desce, skrop oliwą, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp odrobiną koperku. Zwiń ciasno w ruloniki; jeśli chcesz, posyp po wierzchu pokruszoną fetą i prażonym sezamem. Roladki włóż na 10 min do lodówki, dzięki czemu zachowają fason i chrupkość.
- Serwowanie: Do miseczek wlej schłodzony chłodnik, do każdej porcji dodaj ćwiartki jajka i oprósz pozostałą zieleniną. Obok ułóż po 2–3 roladki z ogórków małosolnych, które stanowią przyjemnie chrupiący kontrapunkt dla aksamitnej zupy.
- Na koniec możesz skropić chłodnik kilkoma kroplami oliwy lub posypać dodatkowo ziarnami sezamu, aby podkreślić orzechowe nuty. Podawaj natychmiast, gdy wszystko jest lodowate i świeże.