Wygląd Twojej twarzy, a zwłaszcza przebarwienia, brązowe plamki, cienie pod oczami, matowa i ciemna skóra mogą świadczyć, że twojemu organizmowi brakuje ważnej witaminy. Mowa o witaminie B12! Dowiedz się, dlaczego jest tak ważna i skąd ją czerpać, w razie niedoborów!
Witamina B12- odgrywa kluczową rolę w organizmie
Witamina B12 inaczej nazywana jest kobalaminą, tę nazwę zawdzięcza zawartości kobaltu. Odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie. Przede wszystkim utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy i pokarmowy.
Bierze udział w wytwarzaniu erytrocytów, czyli krwinek czerwonych, ma kluczową rolę w syntezie DNA i odpowiada za wiele reakcji metabolicznych (białek, tłuszczów i węglowodanów). Wspiera syntezę ważnych neuroprzekaźników, jak dopamina czy serotonina.
Oznaki niedoboru witaminy B12 zobaczysz na twarzy!
Niedobór witaminy B12 jest bardzo często spotykanym problemem. Dzieje się tak dlatego, że kobalamina jest rozpuszczalna w wodzie, zatem może być wydalana wraz z moczem i potem.
Niedoborom witaminy B12 może towarzyszyć wiele objawów. Niektóre z nich można dostrzec na swojej twarzy! To przede wszystkim przebarwienia, brązowe plamki, cienie pod oczami, matowa i ciemna skóra. Może pojawić się bielactwo nabyte lub zmiana odcienia skóry na bladożółty.
To nie wszystkie objawy, jakie towarzyszom niedoborowi kobalaminy
- Oprócz tego o niedoborze tej witaminy świadczy specyficzny rodzaj anemii, nazywany niedokrwistością megaloblastyczną.
- Pojawia się mrowienie rąk i stóp, przyspieszone tętno.
- Zaburzenia zmysłów: słuchu, węchu, czucia, zaburzenia ruchu, charakterystyczne zawroty głowy (np. przy nagłym wstawaniu).
- Utrata apetytu i spadek wagi, nudności i zaburzenia smaku, biegunki lub zaparcia.
- Zmęczenie i przewlekłe osłabienie.
- Problemy natury psychiatrycznej, jak zaburzenia nastroju (depresja, mania, zmienność nastrojów) i zaburzenia poznawcze, osłabienie pamięci, apatia, zespół otępienny i stany urojeniowe.
Skąd czerpać witaminę B12?
Niestety organizm nie jest w stanie wytworzyć witaminy B12 samodzielnie. Jedynie właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego, pozwolą uniknąć jej niedoborów.
Najbogatsze w witaminę B12 produkty to wątróbka, jaja, ryby, wołowina i cielęcina, skorupiaki, nabiał, a także wieprzowina i drób. Niewielka jej ilość znajduje się również w kiszonych przetworach warzywnych.
Kto powinien suplementować witaminę B12?
Osoby, które nie spożywają mięsa i produktów odzwierzęcych powinny zwrócić szczególną uwagę na jej poziom w organizmie! Jest niezbędna w przypadku kobiet w ciąży i planujących ciążę, ponieważ jest konieczna do uzyskania aktywnej formy kwasu foliowego.
Osoba dorosła powinna przyjmować 2,4 µg witaminy B12 dziennie. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią muszą przyjmować jej więcej.