Lawenda jest powszechnie znana. Wiele osób wykorzystuje jej lecznicze właściwości. Doceniania jest również za swoje walory zapachowe. Olejek lawendowy jest niemalże królem aromatoterapii i częstym składnikiem kosmetyków. Nie każdy jednak wie, że świeżą lawendą możemy użyć także w kuchni.
Dobroczynne właściwości lawendy
Lawenda posiada szereg działań fitofarmakologicznych. Charakteryzuje się właściwościami uspakajającymi, nasennymi i rozluźniającymi. Ponadto działa żółciopędnie, moczopędnie i rozkurczowo. Wykazuje działanie rozkurczające przy bólach miesiączkowych.
Lawenda pobudza trawienie i wydzielanie soków trawiennych, łagodzi kolki i wzdęcia, a także przyśpiesza ruchy perystaltyczne jelit.
Stosuje się ją w zapaleniu gardła, oskrzeli, zatok, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne.
Można ją stosować w leczeniu zaparć i dolegliwości powodowanych niestrawnością.
Czy świeżą lawendę można używać w kuchni?
Oczywiście! Używa się jej zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach. Lawendowy zapach może kojarzyć się z rozmarynem. Dodanie lawendy daje potrawie kwiatowo-cytrusową nutę. Wyczuwalny jest także lekko gorzki, cierpki posmak.
Warto podkreślić, że należy uważać z dodawaną ilością, gdyż ma ona intensywny aromat. Może przez to przyćmić główną nutę smakową potrawy.
Do dania wybierajmy kwiaty kolorowe, ale nie w pełni rozwinięte. Pączek pozwoli na zatrzymacie zapachu.
Świeżą lawendę można kupić na stoiskach ogrodniczych. Warto jednak rozważyć zakup nasion i samodzielną uprawę na balkonie, czy w ogrodzie.
Lawenda w wytrawnych daniach
Lawenda sprawdzi się świetnie w tłustych daniach mięsnych. Można dodać ją do baraniny jagnięciny, czy wieprzowiny. Dzięki swoim właściwością wspomoże trawienie ciężkich potraw.
Smak lawendy bardzo dobrze komponuje się z daniami z dziczyzny. Pasuje także do drobiu, ziemiaków i ryżu.
Dla osób, które zaczynają przygodę kulinarną z lawendą, polecamy natrzeć mięso roztartą lawendą z dodatkiem oliwy. Marynatę z lawendy możemy także użyć do grillowanych mies.
Świeża lawenda świetnie sprawdzi się także jako dressing do wiosennych sałatek. Możemy wykonać mieszankę lawendy, oliwy, czosnku, soku z cytryny oraz miodowej musztardy.
Poza kwiatami możemy użyć także listków i dorzucić je do sosu.
Lawendowy cukier
W cukiernictwie możemy wykorzystać lawendowy cukier. Warto przygotować go samemu. Należy wymieszać 1 kg cukru z łyżką lawendowych kwiatów. Mieszankę umieszczamy w szczelnie zamkniętym słoiku na okres 2/3 tygodni. Warto potrząsać słoikiem. Po upływie odpowiedniego czasu należy wyrzucić kwiaty. Cukier możemy użyć do czekoladowych mas.
Lawendowe lody
Świeża lawenda może być także składnikiem lodów, które wykonamy z mleka, śmietanki, cukru pudru.
500 ml mleka, 500 ml wody i 300 g cukru pudru doprowadzamy do wrzenia. W kolejnym etapie dodajemy lawendę – 2 łyżki świeżych kwiatów. Mieszkankę należy odstawić na 12 godzin i następnie przelać ją przez sitko. Kolejnym krokiem jest ubicie 500 ml śmietanki 36% i dodanie do niej lawendowego mleka. Całość należy dokładnie wymieszać i zamrozić w pojemniczkach do lodów.
Lawendowy syrop
Do letnich owocowych deserów, czy ciast możemy użyć lawendowego syropu. 500 ml wody i 220 g cukru musimy doprowadzić do wrzenia, po czym gotować przez 2 minuty. Po zdjęciu z ognia należy dodać 4 łyżki świeżej lawendy i odstawić na 2 godziny. Ostatnim etapem jest dokładne przecedzenie. Syrop można przechować w lodówce przez miesiąc.