Jajka sadzone na szparagach - HIT na śniadanie! Tylko 250 kcal!

Ewelina
Fit
25.05.2022 10:27
Jajka sadzone na szparagach - HIT na śniadanie! Tylko 250 kcal!
  • Czas przygotowania: 5 min

Składniki

Przepis na 2 osoby:

500 gram szparagów

4 jajka sadzone

30 gram sera feta

łyżka maska

sól

pieprz

Przepis

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, następnie kroimy na małe kawałki.

Tak przygotowane szparagi wrzucamy na patelnie i podsmażamy dosłownie 2-3 minuty na maśle.

Zdjęcie Jajka sadzone na szparagach - HIT na śniadanie! Tylko 250 kcal! #1

W trakcie smażenia doprawiamy solą oraz pieprzem.

Podsmażone szparagi przekładamy na talerze, następnie każdą z porcji posypujemy niewielką ilością sera feta.

Zdjęcie Jajka sadzone na szparagach - HIT na śniadanie! Tylko 250 kcal! #2

Na tej samej patelni co smażyliśmy szparagi smażymy jajka sadzone.

Świetnie w tym przypadku sprawdzi się jajko w koszyczku, ale z racji tego, że miało być to szybkie śniadanie nie miałam na to za bardzo czasu.

Podsmażone jajka sadzone przekładamy na nasze szparagi i gotowe.

Zdjęcie Jajka sadzone na szparagach - HIT na śniadanie! Tylko 250 kcal! #3

Jeśli chodzi o kaloryczność to całość:

500 gram szparagów: 100 kcal

4 jajka: 1 jajko to około 70 kcal czyli 4 razy 70=280 kcal

ser feta: my użyliśmy około 40 gramów, czyli jakieś 90 kcal

1 łyżka masła = 10 kcal

Łącznie 480 kcal podzielić na dwie porcje, czyli 250 kcal na osobę.