- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
Przepis na 2 osoby:
500 gram szparagów
4 jajka sadzone
30 gram sera feta
łyżka maska
sól
pieprz
Przepis
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, następnie kroimy na małe kawałki.
Tak przygotowane szparagi wrzucamy na patelnie i podsmażamy dosłownie 2-3 minuty na maśle.
W trakcie smażenia doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podsmażone szparagi przekładamy na talerze, następnie każdą z porcji posypujemy niewielką ilością sera feta.
Na tej samej patelni co smażyliśmy szparagi smażymy jajka sadzone.
Świetnie w tym przypadku sprawdzi się jajko w koszyczku, ale z racji tego, że miało być to szybkie śniadanie nie miałam na to za bardzo czasu.
Podsmażone jajka sadzone przekładamy na nasze szparagi i gotowe.
Jeśli chodzi o kaloryczność to całość:
500 gram szparagów: 100 kcal
4 jajka: 1 jajko to około 70 kcal czyli 4 razy 70=280 kcal
ser feta: my użyliśmy około 40 gramów, czyli jakieś 90 kcal
1 łyżka masła = 10 kcal
Łącznie 480 kcal podzielić na dwie porcje, czyli 250 kcal na osobę.