- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
2 ząbki czosnku
szczypiorek
pół łyżeczki płatków chili (dostosuj ostrość do swoich preferencji)
1 łyżka sezamu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła orzechowego
4 łyżki oleju
makaron
Przepis
Ten przepis jest mega szybki i bardzo prosty w wykonaniu.
Jeśli chodzi o proporcje to, można je spokojnie modyfikować.
Każdy z nas ma trochę inne wyobrażenie o ostrym smaku. Jedni tolerują wyższy poziom ostrości niż inni :)
Ja użyłam makaronu da pad thaia, jednak możemy użyć każdego innego makaronu np. tagliatelle.
W moim przypadku makaron zalałam gorącą wodą i odczekałam 15 minut.
Na talerz, w którym będziemy serwować makaron dodajemy pokrojony czosnek, szczypiorek oraz sezam.
W międzyczasie podgrzewamy olej w rondelku i zalewamy nasze przyprawy i czosnek, tak aby wydobyć ich aromaty.
Do naszych przypraw dodajemy masło orzechowe i sos sojowy.
Całość dokładnie mieszamy i dodajemy makaron.
Ponownie mieszamy i gotowe.
Smacznego!