Domowy chleb żytnio-pszenny z orzechami włoskimi. Prosty przepis na puszysty chleb z chrupiącą skórką, długo zachowujący świeżość. Smacznego! SKŁADNIKI CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY Z ORZECHAMI - 350 g mąki pszennej - 150 g mąki żytniej - 100 g orzechów włoskich - 20 g świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE ROZCZYN DROŻDŻOWY 1 Na dno miseczki wsypujemy cukier, rozkruszamy drożdże i stopniowo wlewamy ok. 100 ml letniej wody. 2 Całość dokładnie mieszamy, następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY Z ORZECHAMI 1 Do miski lub robota wsypujemy mąkę pszenną oraz żytnią, następnie do wgłębienia w mące wlewamy rozczyn. 2 …