Wieczory zaczęły się robić coraz cieplejsze, a więc to odpowiednia pora na rozpoczęcie sezonu grillowego. Jak jednak później szybko wyczyścić ruszt z grilla? Podpowiadamy!
Wieczorne grillowanie
Gdy tylko zaczyna się robić cieplej ludzie, chętnie rozpalają grilla. Pyszna grillowana kiełbasa czy warzywa to posiłek chętnie jadany w ciepłe letnie wieczory. Polacy chętnie rozpalają grilla i zapraszają znajomych, aby miło spędzić czas. Wiadomo, że na grilla można przygotować wiele przysmaków, którymi później można się zajadać.
Przysmaki na grilla
Na grilla można przygotować różne kiełbaski, szaszłyki, warzywa czy nawet owoce. Grillować można również ryby, które stają się wtedy kruche i pyszne. Niestety po udanym grillowaniu zawsze przychodzi czas na jego czyszczenie. Najwięcej czasu należy poświęcić zazwyczaj rusztom, które mają najwięcej styczności z jedzeniem, a co za idziesz wszelki tłuszcz, czy resztki jedzenia się na nich zatrzymują. Podpowiadamy jak szybko wyczyścić grill!
Czyszczenie rusztu
Do czyszczenia grilla można użyć specjalnych środków, które szybko rozpuszczą przypaloną warstwę. Jest to jednak sposób na chemiczne czyszczenie, powierzchni, z których później będziemy jeść. Ruszt z grilla można również wyczyścić naturalnymi sposobami. Oto niektóre z nich!
Cebula
Obecnie najpopularniejszym sposobem na łatwe doczyszczenie ruszt z grilla jest sposób z cebulą. To warzywo pomoże szybko doczyścić grill. Wystarczy tylko obrać ją ze skórki, przekroić na pół i nabić na widelec. Następnie wystarczy szybko przesuwać nią po ruszcie, a zaschnięty brud szybko zejdzie.
Papka czyszcząca
Do bardzo zabrudzonego grilla można przygotować specjalny środek czyszczący z domowych produktów. Wystarczy wymieszać sodę oczyszczoną, wodę utlenioną oraz ocet, i tak przygotowaną paką czyścić grill.
Folia aluminiowa
Wyczyścić grill również za pomocą folii aluminiowej. Wystarczy zwinąć ją w ciasną kulkę i szorować nią żeberka. Zamiast folii można wykorzystać również gazetę, jednak nie jest ona, tak wytrzymała, jak folia.
Brudny ruszt
Aby znów można było grillować, należy dokładnie wyczyścić ruszt, ponieważ przypalone resztki jedzenia są niezdrowe i mogą wywoływać różne choroby. Co więcej, ponowne użycie brudnego rusztu spowoduje, że świeże jedzenie będzie szybko przywierać i szybciej się przypalać. Brudny ruszt na pewno popsuje smak przygotowanej potrawy, która nie będzie już tak dobrze smakować i wyglądać. Niestety wyczyszczenie tej części grilla nie jest proste, ponieważ metalowe pręty są w niektórych częściach zespawane a jedzenie i tłuszcz ciężko stamtąd wyciągnąć, a w połączeniu z ogniem tworzą twardą warstwę. Ruszt powinno się umyć od razu i nie odkładać tego na później.