Sezon na grilla uważa się za rozpoczęty. Podobnie jak sezon na szorowanie zwęglonych resztek z rusztu. Ta część grillowania nie jest już tak przyjemna, nic więc dziwnego, że szukamy szybkich sposobów na rozprawienie się z nią.
Czyszczenie grilla, po zakończonej uczcie jest ważne, jeśli chcemy, by posłużył nam przez dłuższy czas. Poza tym przypalony tłuszcz, to nic smacznego i zdrowego. Rakotwórcze polimery kwasów tłuszczowych znajdują się właśnie w nim, dlatego tak ważne jest jego usunięcie.
Jeśli chcemy uniknąć długiego szorowania i czyszczenia, z użyciem różnego rodzaju środków chemicznych, nie odkładajmy tego na potem. Wystarczy, że po zakończeniu grillowania, będziemy mieć pod ręką dużą cebulę.
Połówkę sporych rozmiarów warzywa nadziewamy na widelec lub szpikulec i pocieramy nią po gorącym wciąż ruszcie. Jest to bardzo proste rozwiązanie, niewymagające od nas zbyt wiele czasu, precyzji ani praktycznie żadnych nakładów finansowych. Oczywiście efekt możemy wzmocnić, spryskując ruszt octem lub sokiem z cytryny, przed użyciem cebuli, ale nie jest to zabieg konieczny. Sprawdźcie sami, jak szybko możecie usunąć resztki z powierzchni grilla i uzyskać zadowalający efekt.
Zasady zdrowego grillowania:
- Smaż nad żarem, nie w płomieniach
- Nie dopuszczaj do osadzania się oparów z tłuszczu na mięsie (używaj stalowych tacek wielokrotnego użytku)
- Unikaj przypalenia grillowanych produktów
- Unikaj tłustych mięs i kiełbas
- Używaj produktów, które nie wymagają długiego przyrządzania