Grillowane potrawy są o wiele zdrowsze, pod warunkiem, że ich nie przypalamy. Przyrządza się je bez dodatku tłuszczu, więc są również mniej kaloryczne. Korzystanie z grilla jednak jest uciążliwe, ponieważ dość ciężko jest za każdym razem domyć przypalone resztki jedzenia.
Na szczęście istnieje prosty sposób, aby ułatwić sobie czyszczenie grilla elektrycznego. Dzięki temu dużo chętniej będziesz z niego korzystać.
Co należy zrobić?
#Ten sposób najlepiej sprawdza się zaraz po skończonym grillowaniu.
#Zdejmij jedzenie z grilla i odłącz go od prądu.
#Kiedy jeszcze jest ciepły rozłóż na nim kilka papierowych ręczników.
#Spryskaj ręczniki wodą (brud się dzięki temu rozpuści).
Źródło: http://kobieceinspiracje.pl/
#Zamknij grill na 1-2 minuty, a następnie usuń ręczniki.
#Przetrzyj grill wilgotną szmatką (uważaj, żeby się nie poparzyć).
Każdorazowe czyszczenie grilla jest bardzo ważne. Stare, przypalone fragmenty jedzenia przedostają się do kolejnych potraw i negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Pamiętaj również, aby korzystając z grilla elektrycznego nie używać metalowych sztućców. Do uszkodzonej powierzchnie grilla jeszcze przykleja się o wiele bardziej.