Przepis na jajka w sosie tuńczykowym przyszedł nam do głowy, gdy przygotowywałyśmy Vitello tonnato , tradycyjne danie kuchni włoskiej pochodzące z Piemontu. Tym razem zamiast cielęciny, sos tuńczykowy tzw. salsa tonnata wykorzystałyśmy do jajek ugotowanych na twardo. Tak przygotowane zaskakują smakiem i są smaczną odmianą dla tradycyjnych jajek z majonezem. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI JAJKA W SOSIE TUŃCZYKOWYM „SALSA TONNATA” - 150 g tuńczyka w oleju - 40 g kaparów w zalewie octowej - 2-3 fileciki anchois - 2 ugotowane żółtka - 100 oliwy extravergine d’oliva - 1-2 łyżki majonezu - sok z 1/2 cytryny - sól i pieprz - jajka …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://lagrandepiccolacuoca.com/jajka-w-sosie-tunczykowym/