Poznaj przepis na kapsalon, czyli holenderski fast food!
Smaki świata
Dziś w kuchni możemy próbować różne smaki czy potrawy, dzięki dostępności wielu produktów i przypraw z całego świata. Pomagają nam w tym również restauracje, knajpki czy bary orientalne, gdzie można zjeść dania z całego świata. Jednym z ciekawszych dań, które jest sycące oraz szybkie do przygotowania jest kapsalon.
Kapsalon
Kapsalon to danie pochodzące z Holandii, gdzie jest tam „narodowym” fast foodem. Powstał w Rotterdamie w 2003 roku jako połączenie frytek, mięsa oraz sera. Można do niego dodawać również inne składniki. Tradycyjnie jest podawany w aluminiowej tacy, w której jest zapiekany w piekarniku. Do kapsalonu można dodać świeżą sałatę, ogórka, pomidora czy cebulę. Danie to oryginalnie w swoim przepisie posiada szoarmę, czyli skrawki mięsa okrawane z pionowego, obrotowego rożna. W tym przepisie zostanie jednak użyte mięso z piersi z kurczaka.
Składniki
Podane składniki stworzą porcję do 4 osób. Można go zrobić w aluminiowych foremkach lub w naczyniu żaroodpornym. Do przygotowania kap salonu potrzeba:
- około 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 6 sztuk ziemniaków,
- kostkę sera gouda, około 100 g,
- 5 liści sałaty lodowej,
- 1 pomidor i ogórek,
- 2 cebule czerwone,
- przyprawa gyros, sól, pieprz.
Krok 1)
Na początek należy oczyścić i pokroić pierś z kurczaka na mniejsze kawałki. Następnie należy zamarynować ją w przyprawie do gyrosa i odrobinie oleju. Tak wymieszaną pierś należy odstawić na około 30 minut.
Krok 2)
Ziemniaki należy obrać i pokroić na frytki. Następnie rozłożyć na blaszce do pieczenia, posypać solą i pieprzem oraz polać olejem. Frytki należy piec przez koło 30 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza.
Krok 3)
Pierś z kurczaka na leży usmażyć na oleju, a w międzyczasie można pokroić pomidora, ogórka, cebulę oraz poszarpać sałatę lodową. Ser gouda należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 4)
Upieczone frytki należy przełożyć do foremek lub do naczynia żaroodpornego. Na nie kolejno położyć usmażoną pierś z kurczaka i ser, gdzie to również należy zapiec w piekarniku przez około 8 minut.
Krok 5)
Po wyjęciu foremek z piekarnika należy na wierzch ułożyć sałatę, ogórki, pomidory oraz cebulę.
Krok 6)
Danie to należy podawać na ciepło. W celu urozmaicenia można przygotować i polać to danie dodatkowo sosem czosnkowym.