Przepis
Składniki:
kawałek wędzonego żeberka
pętko kiełbasy chorizo
3 marchewki
1 pietruszka
buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych)
kawałek selera
ziele angielskie
liść laurowy
łyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus)
sól
pieprz
cukier
majeranek
łyżka mąki
trochę śmietany 18%
Wykonanie:
Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa nie straciła koloru. Kiełbasę kroję w plasterki i przekładam z powrotem do zupy. Całość doprawiam łyżką octu lub koncentratu buraczanego, solą, cukrem, pieprzem i obowiązkowo roztartym w dłoniach majerankiem.Następnie w miseczce rozrabiam łyżkę mąki i trochę śmietany: tutaj w zależności od smaku dodaję ukwaszoną - jeśli zupa jest wg mnie za mało kwaśna, lub słodką, jeśli zupa jest kwaskowa. Zawartość miseczki wlewam do zupy, zagotowuję i wyłączam gaz.