Pikantny barszcz z kiełbaskami

Ewelina
10.08.2014 9:21
Pikantny barszcz z kiełbaskami

Przepis

Składniki:

kawałek wędzonego żeberka

pętko kiełbasy chorizo

3 marchewki

1 pietruszka

buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych)

kawałek selera

ziele angielskie

liść laurowy

łyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus)

sól

pieprz

cukier

majeranek

łyżka mąki

trochę śmietany 18%

Wykonanie:

Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa nie straciła koloru. Kiełbasę kroję w plasterki i przekładam z powrotem do zupy. Całość doprawiam łyżką octu lub koncentratu buraczanego, solą, cukrem, pieprzem i obowiązkowo roztartym w dłoniach majerankiem.Następnie w miseczce rozrabiam łyżkę mąki i trochę śmietany: tutaj w zależności od smaku dodaję ukwaszoną - jeśli zupa jest wg mnie za mało kwaśna, lub słodką, jeśli zupa jest kwaskowa. Zawartość miseczki wlewam do zupy, zagotowuję i wyłączam gaz.