Chleb pszenny na zakwasie

Krzysztof
18.10.2014 5:40
Chleb pszenny na zakwasie

Przepis

Składniki:

50 dag mąki pszennej typ 650

300 g wody (letniej i przegotowanej)

1 płaska łyżeczka soli

150 g aktywnego zakwasu

8 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant

Dodatkowo:

olej rzepakowy, mąka do posypania chleba

Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać i wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki, tylko przykrywamy je bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej wcześniej olejem foremki (ja używam foremki 11 cm x 30 cm z nieprzywieraną powłoką). Chlebek spryskujemy olejem, posypujemy mąką oraz odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie chlebek powinien podwoić swoją objętość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 210°C i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.