Włoska salsa tonnata

Magda
Przekąski
01.07.2021 12:12
Włoska salsa tonnata

Włoska salsa tonnata to prawdziwy klasyk tradycji kulinarnej pochodzący z Piemontu w północno-zachodnich Włoszech. Bazą do przygotowania salsy jest tuńczyk w oleju i kapary w zalewie octowej a dodatkami fileciki anchois, ugotowane żółtka jaj, sok z cytryny oraz dobra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ta niezwykle apetyczna i prosta do przygotowania salsa jest niezwykle uniwersalna. Idealnie komponuje się np. z grillowanymi warzywami, mięsami, jajkami lub z grzankami jako pasta kanapkowa. A już dziś chciałabym polecić Wam jutrzejszy przepis na tradycyjną włoską przystawkę „vitello tonnato” gotowaną cielęcinę podawaną na zimno, która podawana jest właśnie z salsa tonnata.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/wloska-salsa-tonnata/