Posól arbuza i czekaj na efekt! Trik, który musisz wypróbować.

Patrycja
Kulinaria
28.06.2021 17:36
Posól arbuza i czekaj na efekt! Trik, który musisz wypróbować.

Soczysty i słodki arbuz to idealny sposób na ugaszenie pragnienia w upalny dzień. To niskokaloryczna i orzeźwiająca przekąska, którą warto włączyć do swojej letniej diety. Poznaj jego orzeźwiającą moc i lekko go posól. Efekt Cię zaskoczy!

Posól arbuza i uwolnij jego słodycz!

Jeśli lekko posolisz arbuza, to poprawi to jego smak. Dodatek niewielkiej ilości soli, sprawi, że owoc stanie się jeszcze bardziej słodki! Sól wzmocni smak owocu i doda kontrastu do jego słodyczy. wydobędzie maksimum soków i orzeźwienia. Próbowałaś już tej sztuczki?

Jak wybrać idealnego arbuza?

Uwielbiasz arbuzy i latem mogłabyś jeść je każdego dnia? To świetnie! Są cennym źródłem witamin A i C, potasu i magnezu. Na dodatek korzystnie wpływają na zdrowie, chronią przed nowotworami, cukrzycą i zawałem. Zanim kupisz arbuza, sprawdź jak wybrać idealny owoc.

Te wskazówki pozwolą Ci wybrać idealny owoc:

Opukaj arbuza- Podczas zakupu warto ostukać owoc. Dźwięk, który wydaje dojrzały arbuz powinien być głęboki, głuchy i pusty. Jeśli odgłos jest płaski, oznacza to że arbuz jest już przejrzały.

Sprawdź kolor- przyjrzyj się kolorowi arbuza. Prążki powinny być równo rozłożone i mieć kontrastową barwę. Żółta plamka na spodzie, pozwoli ocenić świeżość arbuza. Im bardziej żółty i intensywny kolor plamy, tym świeższy owoc.

Im większa plamka, tym słodszy arbuz, ponieważ miał więcej czasu, aby dojrzeć. Białe miejsce sugeruje, że został zebrany za wcześnie i nie będzie słodki.

Sprawdź skórkę- skórka arbuza nie powinna mieć uszkodzeń, wgnieceń i nierówności. To może wskazywać na obecność owadów lub grzybów. Skórka powinna być gruba, jędrna i nie dawać się łatwo wgiąć.

Sprawdź ogonek- jeśli ogonek w arbuzie jest zielony, może to oznaczać, że owoc wciąż jest niedojrzały i został zebrany za wcześnie. Suchy i kruchy ogonek znaczy, że owoc osiągnął odpowiednią dojrzałość, a miąższ będzie słodki i soczysty.

Zważ arbuza- dojrzały owoc będzie ciężki jak na swój rozmiar z powodu dużej zawartości wody. Najlepsze arbuzy będą te średniej wielkości, nie wybieraj małych lub wielkich owoców. W sklepie oceń go w rękach lub zważ przed zakupem.