Przepis
Skład.
15 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
cukier waniliowy
3 jaja
50ml mleka
1 szklanka jagód
1 łyżka mąki pszennej
tabliczka białej czekolady, lub polewa czekoladowa
Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Około 2łyżek jagód odkładamy, pozostałe mieszamy z łyżką mąki pszennej, a następnie dodajemy je do ciasta. Mieszamy i wylewamy do foremek. Pieczemy w temp. 200C przez ok. 20minut. Białą polewę lub czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy upieczone oponki. Na wierzch kładziemy odłożone wcześniej jagody.