Góra lodowa z wiśniami

Patrycja

Ciasta

June 6, 2021, 8:17 a.m.

Góra lodowa z wiśniami

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st, C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części. 700 ml mleka postawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Najłatwiej można to zrobić za pomocą ręcznego blendera. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy powoli rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie …

kulinarne odsłony pati

Patrycja