Składniki /4 porcje: – 4 gruszki – garść orzechów włoskich – 1/2 szklanki cukru trzcinowego – 1 łyżka wody – 1 łyżka rumu – lody umyć obrać i przekroić na pół pozbywając się przy tym pestek. Na suchą patelnię wsypujemy cukier a następnie wodę. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy nasze gruszki i orzechy. Całość karmelizujemy na średnim ogniu obracając gruszki co jakiś czas raz na jedną a raz na drugą stronę. Gdy sos wyraźnie zmniejszy swoją objętość – dodajemy rumu. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie ściągamy z patelni. Wyciągamy gruszki na talerze, polewamy sosem i dodajemy gałkę …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.i-lovelife.pl/news/gruszki-karmelizowane-w-rumie/