Jarmuż to warzywo, które od niedawna podbiło nasze serca. Ze względu na swoje właściwości jarmużu nie powinny jeść jednak niektóre osoby.
Jarmuż – zielone warzywo
Jarmuż to odmiana kapusty warzywnej bezgłowej. Jadalną jego częścią są liście, które mają pierzastodzielne liście. Łodygi jarmużu mogą urosnąć nawet do wysokości 1 m. Liście mają lekko gorzki smak, który zawdzięczają pierwszym przymrozkom, po których są zbierane. Jarmuż zbiera się od późnej jesieni do zimy. Obecnie jest on jednym ze składników zdrowej diety. Jako że jarmuż ma niską kaloryczność ale zawiera w sobie wiele witamin i minerałów, to często jest on wybierany przez osoby, które dbają o sylwetkę oraz zdrowo się odżywiają. Można z niego przygotować różne soki, sałatki, chipsy czy zdrowe potrawy.
Kto nie powinien go jeść?
Jarmuż to roślina kapustna, dlatego jego spożywanie nie jest wskazane dla osób, które cierpią na niedoczynność tarczycy. Najlepiej jest ograniczyć jego spożywanie, jednak nie trzeba rezygnować z niego całkowicie. Nie zaleca się również spożywania go przez osoby, które mają problem z kamicą nerkową. Jarmuż to źródło szczawianów, które przyczyniają się do ich powstawania.
Wartości odżywcze
Jarmuż ma dużo właściwości zdrowotnych oraz odżywczych. Warzywo to ma w sobie wiele witamin, przy czym jest niskokaloryczne. Ma w sobie m.in. składniki mineralne, antyoksydanty oraz aktywne substancje biologiczne. W jarmużu można znaleźć witaminę A, C, K, E a także foliany, magnez oraz wapń. Dodatkowo jest źródłem luteiny oraz glukoynolany. Przy małym zasobie świeżych warzyw w zimie, jarmuż jest świetnym dodatkiem do dań, ponieważ wzbogaca nasz organizm w potrzebne witaminy.
Właściwości zdrowotne
Jarmuż w diecie powala na obniżenie ryzyka rozwoju raka. Dzięki zawartym w sobie substancjom jest on w stanie również efektywnie walczyć ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu we krwi oraz ciśnieniem tętniczym krwi. Jarmuż jest też jednym ze składników diety MIND, która zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjny jak np. choroba Alzheimera. Włączenie go do diety pozytywnie wpływa również na pracę układu nerwowego. Powinny go jeść osoby, które chorują na cukrzycę oraz insulinoodporność.