Domowa biała kiełbasa

cytrynowa babeczka
Śniadania
23.03.2021 18:15
Domowa biała kiełbasa

Domowa biała kiełbasa pyszna soczysta i aromatyczna idealna do żurku barszczu białego, jak i do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/domowa-biala-kielbasa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Domowa biała kiełbasa - smak tradycji na Twoim stole

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 560
  • Tłuszcz: 45g
  • Węglowodany: 2g
  • Białko: 35g

Składniki

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • około 3 metry jelit wieprzowych

Przepis

Domowa biała kiełbasa to prawdziwy smak tradycji. Jej przygotowanie może zająć trochę czasu, ale efekt końcowy zdecydowanie to wynagradza. Są niewiele rzeczy lepszych od kiełbasy prosto z pieca, sycącej i pachnącej domowym ciepłem. Dodatkowo, przygotowując kiełbasę w domu, mamy pełną kontrolę nad tym, co do niej trafia. Możemy więc być pewni, że jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Nieważne też, czy podasz ją samą, czy z dodatkami. W każdej roli sprawdzi się wyśmienicie. Co więcej, domowa biała kiełbasa to także doskonały pomysł na prezent dla bliskich. Oferujesz im bowiem nie tylko coś pysznego, ale i coś, co zrobiłeś samodzielnie, z sercem. Więc jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich niepowtarzalnym smakiem, koniecznie spróbuj tego przepisu.

  • Zacznij od przygotowania mięsa. Pokrój łopatkę wieprzową na małe kawałki.
  • Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem.
  • Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy: sól, czarny pieprz, majeranek i nasiona kolendry. Dokładnie wymieszaj.
  • Jelita zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie przepłucz je jeszcze raz.
  • Napełnij jelita mięsem, uważając, aby nie były zbyt napięte.
  • Gotowe kiełbasy zawiąż na końcach i odłóż na 2 godziny do lodówki.
  • Podgrzewaj piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz kiełbasy przez około 50 minut.
  • Smacznego!