Wino to dość popularny trunek, który pijemy do kolacji, a Włosi nawet do obiadu. Które wino jest lepsze, z korkiem czy zakrętką? Odpowiadamy!
Rodzaje win
W sklepie, stojąc przed sekcją z winami, można dostać małego zawrotu głowy. Dzięki globalizacji mamy dostęp do win z całego świata, dlatego wybór jest niemały. Na sklepowych półach możemy zobaczyć wina:
1) o różnym typie, gdzie można wyróżnić:
- wina wytrawne,
- wina półwytrawne,
- wina słodkie,
- wina półsłodkie,
- wina o słodkim smaku,
- wina ziołowe.
2) o różnej barwie:
- białej,
- czerwonej,
- różowej.
3) o różnej zawartości alkoholu, czyli:
- wina lekkie (słabe), które zawierają w sobie do 10% objętości alkoholu,
- wina o średniej mocy, zawierające 10 do 14% objętości alkoholu,
- wina mocne, zawierające 14 do 18% objętości alkoholu,
- wina wzmocnione lub alkoholizowane, zawierające powyżej 18% objętości alkoholu.
Zamknięcie butelki
Wina różnią się również sposobem zamknięcia butelki, w której się znajdują. Można tu wyróżnić butelki zamykane za pomocą korka lub zakrętką. Dla większości z nas korek jest oznaką, że wino jest produkowane według „starych” zasad.
Korki pochodzą bowiem z kory dębu korkowego, a więc są naturalnym surowcem. Korki produkuje się poprzez suszenie płatów dębu korkowego, który ma około 25 lat, następne się go gotuje i dopiero potem wycina z nich korki do butelek. Taka produkcja jest więc czasochłonna i ma ograniczone zasoby produkcji.
Producenci stawiają na zakrętki
Coraz więcej producentów wina stawia jednak na zakrętki i nie oznacza to, że wina te mają gorszy smak lub że producenci tną koszty. Okazuje się, że dzięki zakrętce młode wina się nie utleniają.
W przeciwieństwie do korka zakrętka nie ma mikro szczelin, przez które dostaje się do niego powietrze. To powoduje, że wino dłużej zachowuje swoją świeżość.
Trudności z otwarciem
Korki mogą być również uciążliwe, jeśli nie posiadamy w domu korkociągu. Ciężko jest otworzyć wino z korkiem bez tego urządzenia. Dodatkowo zamknięcie wina zakrętką eliminuje ryzyko wystąpienia wady korkowej, która powstaje wskutek związku chemicznego o nazwie TCA, który wytwarza się w kontakcie korka z winem.
Wada ta dotyka nawet co dziesiąte wino, które jest zamknięte za pomocą korka. Wino, które było zamknięte za pomocą korka, trudno jest później zamknąć z powrotem. Mając zakrętkę, można niedopite wino łatwej zamknąć.