Dlaczego coraz więcej win ma nakrętkę zamiast korka? Miej tego świadomość

Katarzyna
Newsy
15.03.2021 19:39
Dlaczego coraz więcej win ma nakrętkę zamiast korka? Miej tego świadomość

Wino to dość popularny trunek, który pijemy do kolacji, a Włosi nawet do obiadu. Które wino jest lepsze, z korkiem czy zakrętką? Odpowiadamy!

Zdjęcie Dlaczego coraz więcej win ma nakrętkę zamiast korka? Miej tego świadomość #1

Rodzaje win

W sklepie, stojąc przed sekcją z winami, można dostać małego zawrotu głowy. Dzięki globalizacji mamy dostęp do win z całego świata, dlatego wybór jest niemały. Na sklepowych półach możemy zobaczyć wina:

1) o różnym typie, gdzie można wyróżnić:

- wina wytrawne,

- wina półwytrawne,

- wina słodkie,

- wina półsłodkie,

- wina o słodkim smaku,

- wina ziołowe.

2) o różnej barwie:

- białej,

- czerwonej,

- różowej.

3) o różnej zawartości alkoholu, czyli:

- wina lekkie (słabe), które zawierają w sobie do 10% objętości alkoholu,

- wina o średniej mocy, zawierające 10 do 14% objętości alkoholu,

- wina mocne, zawierające 14 do 18% objętości alkoholu,

- wina wzmocnione lub alkoholizowane, zawierające powyżej 18% objętości alkoholu.

Zdjęcie Dlaczego coraz więcej win ma nakrętkę zamiast korka? Miej tego świadomość #2

Zamknięcie butelki 

Wina różnią się również sposobem zamknięcia butelki, w której się znajdują. Można tu wyróżnić butelki zamykane za pomocą korka lub zakrętką. Dla większości z nas korek jest oznaką, że wino jest produkowane według „starych” zasad.

Korki pochodzą bowiem z kory dębu korkowego, a więc są naturalnym surowcem. Korki produkuje się poprzez suszenie płatów dębu korkowego, który ma około 25 lat, następne się go gotuje i dopiero potem wycina z nich korki do butelek. Taka produkcja jest więc czasochłonna i ma ograniczone zasoby produkcji.

Producenci stawiają na zakrętki

Coraz więcej producentów wina stawia jednak na zakrętki i nie oznacza to, że wina te mają gorszy smak lub że producenci tną koszty. Okazuje się, że dzięki zakrętce młode wina się nie utleniają.

W przeciwieństwie do korka zakrętka nie ma mikro szczelin, przez które dostaje się do niego powietrze. To powoduje, że wino dłużej zachowuje swoją świeżość.

Zdjęcie Dlaczego coraz więcej win ma nakrętkę zamiast korka? Miej tego świadomość #3

Trudności z otwarciem

Korki mogą być również uciążliwe, jeśli nie posiadamy w domu korkociągu. Ciężko jest otworzyć wino z korkiem bez tego urządzenia. Dodatkowo zamknięcie wina zakrętką eliminuje ryzyko wystąpienia wady korkowej, która powstaje wskutek związku chemicznego o nazwie TCA, który wytwarza się w kontakcie korka z winem.

Wada ta dotyka nawet co dziesiąte wino, które jest zamknięte za pomocą korka. Wino, które było zamknięte za pomocą korka, trudno jest później zamknąć z powrotem. Mając zakrętkę, można niedopite wino łatwej zamknąć.